De RI&E is (via de Arbowet) verplicht voor alle ondernemers met personeel. De inspectie SZW controleert hier dan ook op. De RI&E vormt als het ware het fundament van uw arbobeleid. In het verplichte plan van aanpak geeft u aan welke maatregelen genomen moeten worden om de risico’s te beheersen. De wet verplicht in de meeste gevallen dat uw RIE door een gecertificeerde arbodienst deskundige getoetst wordt.
Er zijn echter uitzonderingen op deze toetsingsverplichting. Bijvoorbeeld omdat u voor minder dan 40 uur per week personeel in dienst heeft of omdat u niet meer dan 25 werknemers in dienst heeft. In het eerste geval hoeft u de RIE niet te laten toetsen. In het tweede geval hoeft u niet te toetsen wanneer u gebruik kunt maken van een voor de branche erkend RIE instrument.
Volgens artikel 13 van de Arbowet is iedere organisatie met werknemers verplicht om een preventiemedewerker te hebben. Afhankelijk van de uitkomsten van de risico-inventarisatie en evaluatie - RIE - kan de functie van preventiemedewerker fulltime, parttime en door 1 of meerdere personen worden ingevuld. De omvang en ernst van de risico's zijn dus bepalend.
In het kort komt de verplichting er op neer dat:
Elk bedrijf over minimaal 1 preventiemedewerker moet beschikken.
Bij een bedrijfsomvang tot 25 werknemers (hierbij tellen ook uitzendkrachten en stagiairs mee) kan de werkgever desgewenst zelf de rol van preventiemedewerker vervullen.
Preventiemedewerkers moeten voldoende tijd krijgen voor goede uitvoering van hun taken en over voldoende deskundigheid en ervaring beschikken.
De preventiemedewerker moet altijd meewerken aan het verrichten en opstellen van de RIE, samenwerken en adviseren aan de OR of PVT en ondersteunen bij de uitvoering van het arbobeleid.
Als werkgever bent u ook verplicht om bedrijfshulpverlening te organiseren. Daarvoor moeten bedrijfshulpverleners aangesteld worden. Het aantal bedrijfshulpverleners bepaalt u aan de hand van de gegevens in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE). Belangrijke factoren daarbij zijn het aantal medewerkers en het gemiddelde aantal bezoekers. U moet zorgen dat er altijd voldoende BHV-ers beschikbaar zijn.
Werknemers met BHV-taken werken reactief. Zij komen in actie als er toch iets misgaat. Ze proberen de situatie zo snel mogelijk op te lossen en de schade te beperken, onder meer door:
eerste hulp te verlenen bij ongevallen.
brand te beperken en te bestrijden.
de gevolgen van ongevallen te beperken.
alle werknemers en andere mensen in de organisatie te alarmeren en te evacueren bij noodgevallen.
bij noodgevallen de (externe) hulpverleners te alarmeren.