Tips voor een zorgeloze vakantie

Vakantiespecial 2023





Check uw vakantieverzekering(en)

Verzekering bij reisbureau of online boeking vaak niet de juiste keuze

Een veilige reis begint bij de keuze voor een betrouwbaar reisbureau. Wilt u zeker weten dat u goed zit, boek dan bij voorkeur bij een reisbureau dat is aangesloten bij de ANVR en SGR.
Pas ook op dat u niet zomaar een reis- en of annuleringsverzekering afsluit bij het boeken van uw reis. Onderzoek van de Consumentenbond heeft aangetoond dat medewerkers van een reisbureau vaak een dure of te uitgebreide dekking adviseerden. Let ook op als u online een vlucht of hotel boekt. Vaak staat het vinkje ‘annuleringsverzekering’ standaard al aangevinkt. Dit zijn meestal dure verzekeringen. Vergeet niet het vinkje uit te zetten.

Tips voor uw vakantie en uw geldzaken

Deze handige tool geeft u handige tips voor uw vakantie en uw geldzaken.
Vakantie en je geldzaken (Wijzer in geldzaken)

Vakantie! Wat verzekert u wel en niet?

Met deze tool kunt u voor uw vertrek onderzoeken wat uw risico's, of u daarvoor bent verzekerd en of u niet dubbel bent verzekerd!
Vakantie! Wat verzeker je wel en niet? (finfin)


Wij adviseren u graag!

Er komt veel kijken bij de keuze voor een goede reis- en annuleringsverzekering. Wij zijn hierin gespecialiseerd en kennen de voor- en nadelen van veel aanbieders.

We stemmen de verzekeringen ook af op uw overige verzekeringen, zoals uw zorgverzekering. U profiteert dan van zekerheid die op uw situatie is afgestemd én u voorkomt overlapping (en dus teveel betalen).


Medische kosten in het buitenland

Uw zorgverzekering is ontoereikend voor medische verzorging in het buitenland. Zorg er daarom voor dat uw reisverzekering dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. Vraag ook meteen een European Health Insurance Card aan. Daarmee kunt u in veel landen voorkomen dat u de rekening voor moet schieten.


Uw zorgverzekering biedt vaak onvoldoende dekking in het buitenland

Medische kosten die u in uw vakantie moet maken zijn gedekt op de zorgverzekering, maar uw Nederlandse polis vergoedt de kosten slechts volgens Nederlandse normen. De gezondheidszorg in landen als Amerika en Zwitserland is echter veel duurder dan in Nederland. Dit betekent dat u zelf veel bij moet betalen als u dan geen reisverzekering met dekking voor medische kosten hebt.

Vervoer naar Nederland als u zelf niet terug kan reizen (repatriëring)

Als u tijdens een verblijf in het buitenland ziek wordt of een ongeluk krijgt, is het mogelijk dat u alleen met een ambulancevliegtuig of ambulance naar Nederland kan worden teruggebracht. Deze kosten kunnen worden vergoed door uw reisverzekering, maar zijn niet gedekt op uw zorgverzekering. Terwijl deze kosten wel flink op kunnen lopen.


Een vlucht van Turkije naar Nederland inclusief medische begeleiding (verplicht) kost bijvoorbeeld zo’n € 15.000. Deze kosten lopen fors op als het een intercontinentale repatriëring met een ambulancevliegtuig gaat. De kosten kunnen dan, afhankelijk van de omstandigheden en benodigde zorg, variëren van enkele tienduizenden euro's tot ver daarboven.



Schade in het buitenland

Het is al vervelend genoeg als u schade heeft in het buitenland. Eenmaal thuis wilt u niet te horen krijgen dat u tijdens uw vakantie bepaalde procedures moest volgen om voor dekking in aanmerking te komen. Volg daarom bij schade in het buitenland altijd onderstaande tips op.
  • Zorg ervoor dat u altijd uw verzekeringsgegevens en het telefoonnummer van de alarmcentrale bij de hand heeft.
  • Overleg bij schade altijd met uw verzekeraar of met ons.
  • Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren of spullen altijd proces verbaal opmaken door de politie. Vraag dan ook altijd een kopie van het aangiftefomulier.
  • Laat bij vermissing of beschadiging van ingecheckte bagage bij vliegreizen een ‘Property  Irregularity Report’ opmaken.
  • Maak altijd foto’s van schade.




Check officiële zaken en papieren

In sommige landen mag uw identiteitsbewijs niet binnen een bepaalde periode verlopen (uw paspoort moet bijvoorbeeld nog minstens een half jaar geldig zijn). Voor sommige landen heeft u een visum nodig. Houd er rekening mee dat de aanvraag van zo'n visum enige tijd kan duren. De maximale verblijfsduur loopt per land ook sterk uiteen.

Reizen met minderjarige kinderen

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen. Zij moeten zich kunnen legitimeren als ze naar het buitenland reizen, maar ook als zij zorg nodig hebben. Bijschrijvingen van een kind in het paspoort van de ouders zijn niet meer geldig.

Meer informatie

Reizen met minderjarige kinderen (Rijksoverheid)



Zo laat u uw huis goed achter

Maak voor de vakantie nog een rondje door uw woning, voor een veiliger, hygiënischer en energiezuiniger huis. Verenigiging EIgen Huis heeft 15 tips op een rij gezet.
Op vakantie? Zo laat je het huis goed achter (Vereniging eigen huis)

Inbraak voorkomen

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners voor langere tijd weg zijn; uitpuilende brievenbussen, gordijnen die continu gesloten zijn en nooit een lampje aan. Het goede nieuws is dat u zelf veel kunt doen om inbraak in uw huis te voorkomen.
Preventietips (Politiekeurmerk Veilig wonen)



Op vakantie met de auto

Als er iets mis gaat onderweg is vermoeidheid vaak de oorzaak. Begin daarom uitgerust aan uw reis. Stop onderweg genoeg en rust uit om fris en alert te blijven tijdens de rit. Neem ook voldoende water en eten mee voor onderweg.

Onderweg

Zorg dat uw auto goed onderhouden is. Neem uw rijbewijs, kentekenbewijs, groene kaart en een schadeformulier mee en houd deze papieren binnen handbereik. Controleer ook of uw rijbewijs in het land van bestemming geldig is. Wellicht heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Houd ook rekening met lokale wetgeving. In Frankrijk moet u bijvoorbeeld zelf alcoholcontroles bij u hebben en in Zwitserland delen ze zware boetes uit voor flitsmelders in uw navigatiesysteem.

Meer informatie

Praktische informatie voor op vakantie (ANWB) Apart verzekeren voor pechhulp is vaak niet nodig (finfin)



Veilig spelen in en om het water

Spelen in en om het water is heerlijk, vooral met warm weer. Helaas gebeuren er nog steeds veel ongelukken. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar lopen een hoog risico op verdrinking in en om huis. Maar ook oudere kinderen en (jonge) nieuwkomers komen vaak in de problemen rondom het water. Gelukkig kunt u er eenvoudig voor zorgen dat dit niet gebeurt.
Verdrinking (Kinderveiligheid.nl)




Veilig barbecueën

Lekker weer, een heerlijk verfrissend zwembad en daarna lekker aan de barbecue. Dat is pas vakantie! Helaas gebeuren er nog (te) vaak ongelukken die gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Op deze pagina vindt u alle tips die u nodig heeft om veilig te kunnen barbecueën.
Tips voor jouw veilige barbecue (Brandwondenstichting) Barbecueën doe je veilig (Brandweer)



Veilig internetten op vakantie

Tegenwoordig kunt u op veel locaties gebruik maken van een openbaar wifi-netwerk. Zo'n netwerk is echter niet veilig. Ook niet als er een wachtwoord nodig is om van het netwerk gebruik te maken. Een crimineel kan toegang krijgen tot uw apparaat (en uw gegevens) wanneer u inlogt op een openbaar wifi-netwerk.

Meer informatie

Door te weten hoe u openbare wifi veilig kunt gebruiken beschermt u uzelf tegen online risico’s en kunt u er zo goed mogelijk voor zorgen dat uw vakantie ontspannen blijft. Deze website geeft handige tips voor veilig internetten op reis.
Veilig internetten op reis (veiliginternetten.nl)


Dekking voor schade aan of verlies van smartphones niet vanzelfsprekend

De smartphone voert de lijstjes aan van meest geclaimde voorwerpen op vakantie. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat schade aan uw kostbare smartphone volledig is gedekt. De meeste reisverzekeringen hanteren een maximum bedrag voor de vergoeding én een eigen risico.

Meestal is het beter om een kostbaarhedenverzekering of buitenhuisdekking op uw inboedelverzekering af te sluiten. U moet dan wel kiezen voor een verzekeraar die dekking biedt voor schade aan smartphones en tablets. Door de vele schades worden verzekeraars namelijk wel strenger. Wilt u weten welke verzekeraar de ruimste dekking biedt? Wij adviseren u graag!


Dier mee op vakantie

Verplichte inentingen, vervoer, dierenpaspoort er valt voor een vakantie altijd van alles te regelen. De dierenbescherming geeft tips op haar website inclusief een handige checklist.
Vakantietips (Dierenbescherming)


Verzekering voor honden soms verplicht

In Denemarken, Frankrijk, Italië, Spanje en bepaalde deelstaten van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is een verzekering voor honden verplicht. Sommige landen stellen ook extra eisen, zoals het dragen van een muilkorf, aan zogenoemde ‘gevaarlijke rassen’. Die lijst met rassen is voor elk land anders.


Pas op met geneesmiddelen die onder de opiumwet vallen

U moet er niet aan denken dat u in een vreemd land problemen krijgt met de douane. Let daarom extra op als u medicijnen gebruikt. In veel landen is het bezitten en gebruiken van opiaten namelijk streng verboden. Op het overtreden daarvan staan strenge straffen.

Opiumwet

Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen kunt u dus niet zomaar meenemen naar het buitenland. Dat geldt onder andere voor slaap- en kalmeringsmiddelen (bijv. Valium, Seresta), sterke pijnstillers (bijvoorbeeld Morfine), ADHD-middelen (bijv. Ritalin, Concerta) en medicinale cannabis.

Meer informatie

Medicijnen mee op reis (CAK)



Betalen in het buitenland

Om het risico op misbruik zo klein mogelijk te maken, hebben veel banken de bankpassen voor landen buiten Europa standaard 'uit' gezet. Gaat u op vakantie buiten Europa dan moet uw kaart dus geactiveerd worden.

Tips


  • Voor betalen met een credit card heeft u tegenwoordig ook een pincode nodig.
  • Bewaar uw passen niet bij elkaar.
  • Sla het telefoonnummer van de blokkeerservice op in uw mobiele telefoon.


Aankoopverzekering bij betaling met creditcard

Overweeg om uw aankopen te betalen met een creditcard. Dat heeft als voordeel dat vrijwel alle aankopen voor een bepaalde periode zijn verzekerd tegen diefstal, verlies en schade. Bij de meeste creditcards krijgt u namelijk een gratis aankoopverzekering. Deze verzekeringen verschillen echter wel in hun voorwaarden.


Download deze handige apps

Handige apps kunnen u bijstaan in geval van nood of juist om vervelende situaties te voorkomen. Wij hebben een aantal handige apps voor u geselecteerd.
Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane

Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane


  • Actuele reisadviezen, met praktische kaarten. Hierdoor bent u altijd en overal op de hoogte van de mogelijke veiligheidsrisico’s in het land van uw bestemming.
  • Bekijk wat u moet doen als u in nood bent, zoals een ziekenhuisopname of het verlies van uw paspoort. U kunt direct contact opnemen met het contactcenter van Nederland Wereldwijd.
  • Contactgegevens van alle Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland. Via gps vraagt u de route naar de dichtstbijzijnde vertegenwoordiging op.
  • Lees wat wel en niet mee mag in uw bagage op de terugweg naar Nederland.
  • Bewaar aankoopbonnen van dure producten in uw bagage in het bonnenboekje. Zo laat u aan de Douane zien dat u deze producten voor uw reis heeft gekocht.
Google Translate

Google Translate

Geen taalbarrière staat u nog in de weg met de Translate app van Google. Deze briljante app vertaalt tussen 80 talen, waaronder Nederlands, Arabisch, Fins en Chinees. Tik woorden of zinnetjes in of laat iets inspreken en vertalingen uitspreken.
Google Translate app voor Apple Google Translate app voor Android
Google Lens

Google Lens

Google Lens vertaalt teksten vanuit de camera van uw telefoon. Fijn als u in het buitenland bent en wilt weten wat er op een bord staat. Of richt de camera op een menukaart om erachter te komen wat u kunt bestellen. Een andere functie is uitleg geven. Richt de camera op een object en Google Lens vertelt wat u in beeld ziet en geeft er meer informatie over.
Google Lens
Schiphol app

Schiphol app

Vul uw vluchtnummer, herkomst, of bestemming in en de Schiphol app helpt met de meest actuele tijden en locatiegegevens op de luchthaven. Ook wijzigingen kunnen onmiddellijk via de app doorgegeven worden. Op basis van uw locatie op Schiphol navigeert u eenvoudig naar de juiste check-in balie en boarding gate.
Uw favoriete winkels of restaurants op Schiphol zijn ook snel in de Schiphol app gevonden. Vanuit huis kunt u een parkeerplaats op Schiphol uitzoeken met keuze uit onoverdekt of overdekt, op loopafstand van de vertrek- en aankomsthallen of een goede verbinding per bus.
Schiphol App
GGD reist mee App

GGD reist mee app


  • Hoe voorkom ik...
  • Wat te doen bij...
  • Ziekten op reis.
  • Vaccinaties per land. Zoek handig op de landkaart of in de lijst welke prikken u nodig hebt voor een bepaald land.
  • Actuele informatie van Ministerie Buitenlandse Zaken, real time binnengehaald.
  • Noodnummers in een land zelf.
  • Sla de adviezen van de reizigersadviseur op in de app onder 'Mijn reis'. Alles thuis nog eens rustig nalezen, wanneer het u uitkomt.
  • Afspraak maken bij de GGD.
  • Berichtgeving via GPS over o.a. uitbraken. Voor deze functie moet u de locatievoorziening aan zetten. Mocht er in het land waar u bent iets uitbreken, dan ontvangt u een 'pushbericht' hiervan.

GGD reist mee app