Diefstal ski’s en snowboards voorkomen

Dure wintersportspullen vormen een makkelijke prooi voor dieven.


Makkelijke prooi

Er worden in de Alpen steeds vaker ski’s en snowboards gestolen. Georganiseerde criminele organisaties gaan gericht te werk en stelen met name de nieuwste ski's en snowboards. De dure wintersportspullen, die vaak tijdens lunchpauzes onbeveiligd in de rekken bij de pistes worden geplaatst, vormen een makkelijke prooi voor de dieven.

Geoefende skiërs

Volgens de directeur van de Nederlandse Ski Vereniging gaan deze dieven heel gericht te werk, vaak in ski-oorden waar veel geoefende skiërs zijn, omdat die meestal duur materiaal bij zich hebben. De lokale politie kan volgens hem weinig uitrichten op de pistes. Er gaan verhalen rond dat bendes duizenden ski’s en boards stelen. Vooral skirekken onder aan de pistes in de buurt van de parkeerterreinen zijn populair. De gestolen spullen kunnen dan eenvoudig in een bestelbus worden ingeladen en weggereden.

Maak foto's

Maak foto's van uw ski’s of snowboard. Fotografeer zowel de voor- als achterkant. Maak ook een foto van uw aankoopbewijs of huurbewijs en het serienummer van uw materiaal. Dit geldt ook voor huurski’s.

Zo voorkomt u diefstal van uw dure wintersportspullen

De beste tip om diefstal van uw ski's of snowboard te voorkomen is om deze zoveel mogelijk in het zicht te houden. Dit is vooral van belang op plaatsen die makkelijk per auto bereikbaar zijn. Maar u kunt meer doen:
Mix de paren (alleen voor ski's)
Een oude, maar effectieve truc. U verwisselt uw ski's met een paar van een vriend of vriendin en zet ze uit elkaar weg. Ook de Oostenrijkse politie bevestigt dat deze tip effectief is. “Dieven nemen niet de tijd om de paren weer bij elkaar te zoeken”.

Hoewel deze voorzorgsmaatregel vaak goed werkt nemen de meeste verzekeraars er geen genoegen mee. Zij eisen vaak dat de ski's op slot staan of dat ze in een locker worden geplaatst om voor vergoeding in aanmerking te komen.
Maak gebruik van een slot
Een slot voorkomt niet alleen diefstal door dieven, maar zorgt er ook voor dat niemand uw sk's per ongeluk meeneemt. In deze video wordt uitgelegd hoe zo'n slot werkt.
Huur een locker
In veel skigebieden zijn lockers te huur waarin u uw materiaal veilig kunt opbergen. Vaak staan ze onderaan in het gebied bij de lift die begint in het dal.
Sluit uw dakkoffer af
Heeft u een dakkoffer op het dak van uw auto? Zorg er dan voor dat deze ook onderweg goed is afgesloten. Het gebeurt namelijk regelmatig dat tijdens een (plas)pauze onderweg dakkoffers worden opengebroken.

Toch gestolen. Wat moet u doen?

Doe altijd aangifte bij de plaatselijke politie. Die aangifte heeft u nodig voor uw claim bij de verzekering. De foto's die u heeft gemaakt van uw materiaal komen na diefstal goed van pas om de hoogte van uw schade vast te stellen.

Bij diefstal vanuit het hotel, appartement of een speciale locker, moet óók aangifte bij de desbetreffende verantwoordelijke eigenaar worden gedaan. Dit geldt ook voor huurski’s. Bij diefstal van gehuurde ski’s moet er ook een verklaring/nota van de verhuurder overgelegd worden.

Wintersportdekking

Om voor een vergoeding bij diefstal van uw wintersportspullen in aanmerking te komen heeft u vaak een aanvullende dekking op uw reisverzekering nodig. Sommige verzekeraars eisen ook dat u uw ski's op slot zet als u ze tijdelijk achterlaat.